Quantcast
Channel: lilla matdériven
Viewing all 192 articles
Browse latest View live

Nötfria Skinny Buckeyes

$
0
0
Skinny Buckeyesär utan tvekan mitt favoritjulgodis. Men med nötallergikern Allan i huset, som slukar allt han får tag på så behöver jag satsa på nötfria sötsaker i år. Därutav har jag utvecklat nötfria Skinny Buckeyes! Jordnötssmöret är utbytt mot ett ”nötsmör” gjort på rostade melonkärnor. Skillnaden i smaken är marginell. Dessutom är dessa godisar ett fiffigt sätt att få i barnen både kikärtor och nyttiga kärnor.
Att göra eget nötsmör är förvånansvärt enkelt. Du tar dina nötter eller kärnor och mixar dem i en matberedare tillsammans med lite olja. Efter ett par minuter förvandlas massan till ett krämigt smör. Klart!

(ursprungsrecept från Happy Healthy Mama)
ca 30 st
2 dl kokta kikärter, avsköljda
1 1/4 dl melonkärnssmör
0,6 dl honung
½ tsk vaniljpulver
¼ tsk salt
70 g mörk choklad, minst 70%
1 tsk kokosolja
1 tandpetare

Melonkärnssmör
200 g melonkärnor
1 tsk neutral olja

Gör så här:
Börja med att göra ”nötsmör” av melonkärnorna. Värm ugnen till 180°. Sprid ut kärnorna på en bakplåt. Rosta i ugnen i ca 12 minuter eller tills de har fått lite färg. Låt kärnorna svalna. Blanda dem därefter i en matberedare tilsammans med 1 tsk olja tills de blir till ett smör. (Om du vill kan du smaksätta smöret med lite havssalt.)

Mixa kikärterna i en blender eller matberedare tills de blir till ett grovt pulver. Tillsätt melonkärnssmör, honung, salt, och vanilj och mixa tills allt är välblandat, ca en minut. Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av en sked. Ställ i frysen i 15 minuter. När de har stelnat rulla dem till bollar och ställ tillbaka i frysen i ytterligare 10 minuter. Smält försiktigt choklad och kokosolja i mikron. (kokosoljan gör att chokladen får en fin glans) Med hjälp av en tandpetare doppa bollarna delvis i chokladen. Lämna toppen fri. Förvara godiset i kylen i minst 10 minuter innan du serverar. Bollarna ska serveras kylskåpskalla och håller sig i flera dagar. De går även utmärkt att frysa in.

Bulgur- och belugalinssallad med saltrostade melonkärnor

$
0
0
Julen har passerat och imorgon är det nyårsafton. Som ett brott mot julens smaker och morgondagens festligheter bjuder jag er på en av min favoriträtter – en riktigt stor och mättande sallad. Jag har tidigare gjort fleraolikavarianter och salladen kan varieras i det oändliga. Jag brukar helt enkelt kombinera ihop linser eller bönor, gryn, ugnsrostade grönsaker, färska grönsaker, lite sötma från en frukt och nötter. Valnötter är en riktig höjdare till men den här gången gjorde jag en nötfri variant med saltrostade melonkärnor. Sen är det bara att röra ihop allt och servera.

Med goda tillbehör till kan den här rätten förvandlas från en praktisk lunch till en imponerande festmåltid. Igår åt vi den tillsammans med ugnsrostad rotselleri med chévre, tapenade, hallomispett och pepparrotssås. Gott nytt år allihopa och vi ses nästa år!

6 port.
1 blomkålshuvud, avsköjlt och delat i mindre bitar
1 dl belugalinser
1 citron, juice och zest
3 msk extra virgin olivolja
1 dl bulgur
¾ dl saltrostade melonkärnor
10 medelstora champinjoner, skurna i mindre bitar
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ tsk torkad timjan
1 syrligt äpple, ex. Ingrid Marie, tärnat till små kuber
12 kalamataoliver
12 coctailtomater, halverade
70 g färsk babyspenat
ett par stora nävar bladpersilja, grovt hackat
olivolja att steka i och ringla över blomkålen
flingsalt och nymalen svartpeppar

Till servering: Exempelvis ugnrostad rotselleri med chèvre tillsammans med pepparrotssås, limesås, eller tapenade.

Gör så här:
Värm ugnen till 200°. Förbered dina grönsaker. Ringla över olivolja på blomkålen samt salta och peppra. Rosta i ugnen i ca 25 minuter. Rör runt efter halva tiden. Koka belugalinser och bulgur i olika kastruller enligt förpackningarna. Passa linserna noga så att de inte blir överkokta. De är klara när de är al dente. Häll av vattnet och låt svalna i ett durkslag i några minuter. Häll dem i en skål och tillsätt citronjuice, zest, 3 msk olivolja och salt. Rör runt och låt svalna. Stek champinjonerna i en stekpanna i olivolja. Efter några minuter tillsätt vitlök, timjan, salt och peppar. Stek i ytterligare några minuter och häll därefter upp i en mindre skål. När alla ingredienser är klara så är det bara att röra ihop allt i en stor skål förutom melonkärnor som du strör över ovanpå. Servera ljummen eller rumstempererad.


Cashewkakor med hallonchiasylt

$
0
0
Varför inte börja året med en smartare variant på hallongrottor? Gjorda på varken vitt socker, vitt mjöl eller smör blir dessa betydligt snällare mot kroppen. Kakorna har en karamellaktig smak från honung och rårörsocker som paras ihop med en mild nötsmak från cashewnötssmöret. Resultatet blir sega och oemotståndligt goda kakor. Det som tar längst tid med receptet är nedkylningen av hallonchiasylten. Men om du gör den dagen innan blir kakorna klara på en kvart. Om du inte hittar cashewnötssmör så kan du enkelt göra ditt egna på samma vis som du gör melonkärnssmör, enligt detta recept.

ca 20 st
Tid: 15 minuter + 1 1/2 t (för sylten)

2 1/2 dl dinkelmjöl, siktat
¾ dl rårörsocker
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1/4 tsk salt
1 1/4 dl cashewnötssmör
½ dl honung
1 ekologisk ägg, lätt vispat
ca 1 dl hallonchiasylt

Hallonchiasylt
ca 2 dl
225 g frusna ekologiska hallon
1/2 dl äkta lönnsirap
2 msk chiafrön
1 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Börja med sylten. Koka upp hallon och lönnsirap. Sänk värmen och låt puttra i 5 minuter. Tillsätt chiafrön och låt koka i 15 minuter tills den har tjocknat något. Rör runt ett par gånger under koktiden. Rör ner vaniljpulvret och låt svalna i kylen i minst en timme.
Värm ungen till 175°. Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Blanda ihop de torra ingredienserna i en mindre skål. Blanda ihop cashewnötssmör, honung och ägg i en stor skål. Rör ner de torra i de blöta och blanda ihop. Undvik att röra ihop för mycket. Forma smeten till runda bollar som du fördelar på plåten. Gör en grop i dem med hjälp av en tesked. Klicka ca ½ tsk sylt i varje grop. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 8-10 minuter eller tills de har fått en fin gyllene färg. Låt svalna på ett bakgaller i 5 minuter. Servera!

Vårens matlagningskurser

$
0
0
Nu är det dags att anmäla sig till vårens matlagningskurser med mig! Ta chansen att lära dig mer om matlagning tillsammans med ett gäng glada matentusiaster. Kurserna hålls via Medborgarskolan i Göteborg. Att laga och framför allt att äta mängder med god, vacker och hälsosam mat tillsammans med er är bland det bästa jag vet.
Först ut är en kurs fokuserat på vegetarisk mat från Mellanöstern. Där kommer du att få lära dig mer om hur gröna livsmedel kan förvandlas till både smak- och näringsrik mat med influenser från Mellanöstern. Kurstillfället är mån 16/2. Vidare så kommer jag att hålla kurserna "Mera vego för familjen", "Smart mat för den late kocken" och "Nötfria smarta sötsaker". Klicka vidare för mer info och jag ser fram emot att få träffa dig under våren.

Shakshuka!

$
0
0
Det här receptet hittade jag i Ottolenghis bok Jerusalem. Trots rättens enkelhet innehåller den mängder av smaker och texturer. Ottolenghiär en mästare på att kombinera ihop kryddor och jag kan inte tänka mig ett godare sätt att äta ägg och tomatsås på. Shakshuka har sitt ursprung i Tunisien och är även väldigt populärt i Israel, där det är brukligt att äta rätten till frukost eller lunch.

Första gången jag provade shakshuka var på en av mina favorithak i Brooklyn - Mimi's Hummus. Den gången åt jag rätten tillsammans med rykande heta fullkornspitan, hummus, picklade grönsaker och oliver. Sjukt gott. Annars räcker det att servera den tillsammans med en stor klick turkisk yoghurt och färskt bröd. Mer behövs inte. Men om du vill lyxa till det, passa på att servera rätten tillsammans med butternut squash- och tahiniröra (recept kommer snart) samt vitlöksfräst spenat. För en barnvänlig variant uteslut harissan eller ta bara i lite grann.

Recept ur Jerusalem.
Tid: 30 min.
4 port.

2 msk olivolja
2 msk pilpelchuma eller harissa
2 tsk tomatpuré
2 stora röda paprikor, tärnade (300 g)
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk spiskummin
800 g ekologiska konserverade hela tomater
8 ägg från frigående höns
1 ½ dl labneh eller turkisk yoghurt
salt
färsk koriander

Vitlöksfräst spenat
100 g färsk ekologisk spenat
4 vitlöksklyftor
olivolja
flingsalt

Gör så här:
Värm olivoljan i en stor traktör- eller stekpanna. Häll ner pilpelchuma eller harissa, tomatpuré, paprika, vitlök, spiskummin och ¾ tsk salt. Rör runt och stek på medelvärme i ca 8 minuter tills paprikan har mjuknat. Tillsätt tomater som du delar i mindre bitar och låt puttra försiktigt i 10 minuter eller tills såsen har tjocknat något. Smaka av med salt och kryddor.
Gör åtta gropar i såsen. Kläck äggen och häll försiktigt ner dem i groparna. Med hjälp av en gaffel dra ut äggvitan till små virvlar. Var försiktig så att du inte gör sönder äggulorna. Låt puttra lugnt i 8-10 minuter, tills äggvitorna har stelnat och äggulorna fortfarande är rinniga. (Du kan täcka pannan med ett lock om du vill påskynda processen.) Ta av från värmen och låt vila i några minuter.
Värm lite olivolja I en annan stor stekpanna. Stek vitlöken i några sekunder. Tillsätt därefter spenat och lite salt. Fräs snabbt i en minut och rör runt hela tiden. Ta av från värmen. Fördela sås och ägg i fyra skålar och toppa dem med yoghurt, vitlöksfräst spenat och färsk koriander. Servera omgående tillsammans med färskt bröd.

Butternut squash- & tahiniröra

$
0
0
Yotam, vad vore mitt liv utan dig? Denne man har öppnat en helt ny matvärld för mig. En värld som jag inte kan få nog av. Här kommer ännu ett förträffligt recept ur hans bok Jerusalem. I receptet förhöjs pumpans sötma genom att man ringlar dadelsirap över den. Detta naturliga sötningsmedel är en ny vara i mitt skafferi och vilken jag numera inte kan leva utan. Den har en djup och karamellik smak som passar utmärkt att smaksätta dressingar och efterrätter med. Eller ringla över gröten eller yoghurten.

Röran är löjligt god att bara scoopa upp med bitar av färskt surdegsbröd, som en enkel förrätt. Den lämpar sig även som en del av en meze eller som en enklare middag tillsammans med färskt bröd, shakshuka och en klick tjock yoghurt. Röran gick hem både hos Vera och Allan som åt den tillsammans med morotspinnar och blomkålsbitar.

6-8 port.
1 stor butternut squash (ca 1,2 kg), skalad och skuren i mindre bitar (totalt 970 g)
3 msk olivolja
1 tsk malen kanel
5 msk (70 g) lätt tahini (jag blandade 3 msk vanlig tahini + 2 msk kokhett vatten)
1,2 dl grekisk yoghurt
2 små vitlöksklyftor, krossade
1 tsk svarta och vita sesamfrön (kan ersättas med bara vita)
1 ½ tsk dadelsirap (kan ersättas med lönnsirap)
2 msk hackad färsk koriander (kan uteslutas)
salt

Gör så här:
Värm ugnen till 200°. I en stor skål blanda ihop squashen med olivolja, kanel och ½ tsk salt. Häll över allt på en ugnsplåt. Täck den med aluminiumfolie så att foliet sitter åt hårt. Rosta i ugnen i 70 minuter och rör runt en gång under gräddningen. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

Häll ner squashen i en matberedare tillsammans med tahini, yoghurt och vitlök. Mixa ihop allt till en slät massa med lite grovhet kvar. Du skulle även kunna blanda ihop allt med en potatismosare eller gaffel. Smaka av med salt. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de har fått en gyllene färg. Sprid ut röran över ett ljupt fat med i ett vågigt mönster. Strö över sesamfrön, ringla över dadelsirap och toppa tillslut med färsk koriander om du vill. Servera!

Grymt god tofumacka

$
0
0
På helgerna äter jag helst smörgåsar till lunch. Ibland nöjer jag mig med en klassisk ostsmörgås medan andra dagar suktar jag efter en riktigt god tofumacka. Den sistnämnda är i princip omöjlig att få tag på i Göteborg. Så när suget slår till så det bara att kavla upp ärmarna och laga sin egna.

Jag älskar barbequesås. Gärna den söta och rökiga typen. Bbq-tofu tillsammans med krämig avokado och ett berg krispiga och syrliga grönsaker är vad jag kallar en grymt god tofumacka. Som en sista touch brukar jag strössla över hackade saltrostade mandlar. Prova vetja!

Tid: 20 minuter
4 mackor

1 paket (ca 350 g) naturell tofu
ca 1 ½ dl barbequesås (exempelvis Kung Markattas)
4 dl tunt skivad rödkål (jag brukar använda en mandolin)
1 dl färsk koriander, hackad
juice från 1 lime
1 msk extra virgin olivolja
flingsalt och nymalen svartpeppar
1 avokado
1 dl saltrostade mandlar, hackade
4 skivor rågbröd

Gör så här:
Värm ugnen till 200°. Pressa ur överflödigt vatten ur tofun och torka den med hushållspapper. Skiva den i 12 st skivor. Lägg skivorna i en ugnsform och pensla samtliga sidor med barbequesås. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Blanda ihop rödkål, koriander, limejuice, salt, peppar och olivolja. Mosa ¼ av avokadon på varje brödskiva. Lägg på tre tofuskivor och toppa därefter med rödkålssalladen. Strö slutligen över hackade mandlar och servera!

Tomatsoppa, Blur & nittiotalsnostalgi

$
0
0
En av mina äldsta vänner hade en period under tonåren då hon älskade Campbell's tomatsoppa. Hon hade nyligen blivit vegetarian och åt soppan dagligen. Sina helger spenderade hon med att lyssna på britpop i San Francisco och jag ville vara som henne.

Efter en sommar i Kalifornien fyllde jag skafferiet där hemma med Campbell's tomatsoppa. Men soppan var ju inte god. Det slutade med att mamma slängde ut de sista burkarna och jag fick nöja mig med att lyssna på mina CD-skivor och drömma mig tillbaks till den soliga staten.

Varje gång jag äter tomatsoppa tänker jag på min kompis. Numera gör jag min egna variant och det här är mitt favoritrecept. Denna krämiga soppa har en djup och mustig smak av timjansrostade morötter och soltorkade tomater. Toppad med pestokikärtor blir den både roligare att äta och ännu godare. Servera soppan tillsammans med ett gott bröd, spela några gamla Blurlåtar och avsluta måltiden med lite shoegazingdans. För en barnvänligare variant häll i en extra skvätt grädde och uteslut pepparn.

Tid: 30 min.
6 port.

2-3 stora morötter (300 g), skalade och skurna i grova bitar
2 gula lökar, skalade och skurna i grova bitar
10 vitlöksklyftor, med skalet på
1 tsk torkad timjan
2 msk extra virgin olivolja
2 burkar hela skalade tomater
8 st soltorkade tomater i olja
1 msk honung
1 liter grönsaksbuljong
0,75 dl grädde
en stor näve färsk basilika, strimlad
flingsalt och nymalen svartpeppar

Pestokikärtor
1 burk kikärtor
2-3 msk basilikapesto

Gör så här:
Värm ugnen till 200°. Lägg morötter, lök och vitlök på en ugnsplåt. Ringla över olivolja, timjan, salt och peppar. Rör ihop allt så att samtliga bitar täcks med olivolja och kryddor. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter och rör runt efter halva tiden. Låt svalna. Tryck ur de rostade vitlöksklyftorna ur sina skal. I en stor kastrull koka ihop samtliga ingredienser förutom grädden och basilikan. Låt puttra i 10 minuter. Tillsätt grädde och mixa soppan slät med en stavmixer. Häll i ¾ av den strimlade basilikan. Smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt ut med lite vatten om du vill ha en tunnare soppa. Rör ihop pesto och kikärtor i en mindre skål. Sleva upp soppan i skålar och toppa med pestokikärtor och färsk basilika. Servera! Soppan går bra att frysa in.

Heavenly hasselnöts-, kaffe & chokladmousse

$
0
0
Tre gånger har jag gjort den här efterrätten den senaste veckan. Jag kan bara inte få nog av den. Nötter, kaffe och choklad är så vansinnigt gott ihop. När jag var liten var just mocha almond fudge min favoritglass. Varför denna smakkombination inte ingår i sortimentet i Sverige är något jag fortfarande förundras över.

Med inspiration hämtat från det här receptet av Amy Chaplin har jag gjort denna lätt och krämig vegansk mousse. Föreställ er nutella, lönnsirap och choklad ihop så börjar ni fatta grejen. Fast betydligt snällare mot kroppen. För en barnvänlig variant så är det bara att utesluta kaffet.

4 stora eller 6 små portioner
Tid: 2 min. + 2 t


400 g ekologisk silkestofu
6 Medjooldadlar (alt. 12 mindre färska dadlar)
1 msk lönnsirap
1 msk kakao + mer att pudra över
1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 tsk snabbkaffe upplöst i 1 msk kokhettvatten alt. 1 msk espresso
1 dl rostade hasselnötter + mer att strö över över
1 msk chiafrön
en nypa havssalt

Gör så här:
Mixa ihop allt i en blender tills du får en slät massa. Låt stelna i kylen i två timmar. Fördela i skålar, pudra över kakao och strö över hackade hasselnötter. Servera!

Små söta lingonhjärtan

$
0
0
Egentligen hade jag inte tänkt göra ett inlägg för alla hjärtans dag. Men så ville Vera gärna fira dagen och jag hade precis fått hem en burk lingonpulver att provsmaka. Jag fick idén att göra små lingonhjärtan i mina chokladformar och de blev ett perfekt godis på alla hjärtans dag! Nötfria, glutenfria och enbart sötade med färska dadlar. Om du inte har godisformar så går det lika bra att göra godisbollar av smeten som du tillslut rullar i lingonpulver. Glad alla hjärtans dag!

25 – 30 st

2 1/2 dl urkärnade färska dadlar
1 ½ dl melonkärnor
2 msk lingonpulver + extra att pudra över
1 tsk vaniljpulver
en nypa flingsalt

Gör så här:
Rosta melonkärnorna på 180° i 10 -11 minuter. Låt svalna. Mixa melonkärnor i en matberedare tills de blir till ett kornigt och grovt pulver. Tillsätt lingonpulver, vanilj och salt och mixa en liten stund till. Mixa ned dadlarna, en i taget tills du får en väl ihopblandad massa. Pressa ner massan i hjärtformar. Låt stelna i frysen i 15 minuter. Pressar ur dem ur formarna och pudra dem med lingonpulver. Servera! Godiset håller sig i kylen i minst två veckor.

Nya kurstillfällen & snabbpicklade citronskivor

$
0
0
Förra måndagen samlades jag och ett charmerande gäng för att tillsammans laga en himla massa vegetarisk mat från Mellanöstern. Ett bättre sätt att börja veckan på kan man inte få. Både den kursen och Smart mat för den late kocken har varit fullsatta sen en tid tillbaks. Med stor glädje kan jag meddela att vi har satt in en extra kurstillfällen på bägge. Mån 23/3 har ni en ny möjlighet att laga vegetarisk mat från Mellanöstern och mån 4/5 är det dags för en ny omgång av Smart mat för den late kocken. Först till kvarn...

I måndags bjöd jag deltagarna på snabbpicklade citronskivor. Det är brukligt att servera dessa godbitar tillsammans med fisk, linser, couscous – ja, det mesta. Väldigt beroendeframkallande och vansinnigt gott! Recept efterfrågades och här kommer min favoritvariant inspirerat av ett recept ur boken Jerusalem.

En stor flaska, ca 1 l
½ röd chilifrukt, urkärnad och hackad
3 msk färskpressad citronjuice
3 medelstora ekologiska citroner, delas på längden och skivas så tunt som möjligt
2 msk agavesirap
1 ½ tsk flingsalt
1 vitlöksklyfta, krossad
1 tsk paprikapulver
¼ tsk malen spiskummin
½ tsk malen gurkmeja

Gör så här:
Mortla ihop chili och citronjuice tills du får en grov puré. Överför detta till en stor skål tillsammans med de övriga ingredienserna. Blanda ihop allt med dina händer så att alla smaker masseras in i citronskivorna. Låt stå i en övertäckt skål över natten. Nästa dag häll över allt i en steriliserad glasflaska. Citronerna håller sig i kylen i upp till två veckor.

Asiatisk nudelsoppa med tofu och vårprimörer

$
0
0
Snabbt, enkelt och väldigt uppiggande! Det här är mat som åtminstone jag behöver just nu, när längtar efter våren är som störst. Dessutom kan rätten anpassas till alla familjemedlemars olika preferenser. Till mig och mannen serverar jag nudelsoppan som ni ser på bilden. Barnen däremot får allt serverat i separat skålar så att de själva kan plocka ihop det som de känner för (vilket verkligen varierar från dag till dag...). Både Vera och Allan gillar tofu, morötter, sockerärtor och nudlar. Ägghalvor däremot mosar Allan mest sönder medan Vera kan äta hur många som helst. Chili, lök och champinjoner får inte ens nudda deras tallrikar. Jag gillar min soppa med mera sting i och brukar röra ner lite grön curry i min och mannens buljong efter att jag har tagit undan lite till barnen. Sen är det bara att hugga i!

4 port.
Tid: 20 min.

250 g ekologiska bovetenudlar
1 pkt (270 g) Kung Markattas rökta tofu, tärnad (kan bytas ut mot annan marinerad tofu)
ca 4 tsk japansk miso
ca 1 tsk grön curry (kan uteslutas)
1 msk finhackad ingefära
150 g sockerärtor, skivade
8 champinjoner, tunt skivade
1 stor morot, skalad och skuren i tunna stavar
2 vårlökar, tunt skivade
4 nävar ärtskott
4 nävar färsk koriander
ca 1 röd chili, finhackad
2 hårdkokta ägg, skalade och delade
sesamolja

Gör så här:
Koka nudlarna enligt förpackning. Kyl ner dem i iskallt vatten och låt dem rinna av i ett durkslag. Koka upp en liter vatten tillsammans med mison, curryn och ingefäran. Koka i fem minuter. Häll ner champinjoner, sockerärter, tofu och tofumarinaden i soppan. Koka i en minut. Fördela nudlarna i fyra skålar. Häll över soppan och lägg i en ägghalva i varje skål. Toppa med morötter, salladslök, ärtskott, färsk koriander och chili. Ringla över lite sesamolja och servera.

Boveteplättar med sneaky hallonsylt, keso & grönt

$
0
0
När jag var gravid med Vera köpte jag ett plättlagg som man gjorde hjärtformade plättar i. Jag såg framför mig hur jag skulle grädda plättar på det mest idylliska vis. Sex år senare kan jag konstatera att plättlagget faktiskt har kommit till användning. Numera dukas det fram plättar, pannkakor och ugnspannkakor i alla dess former minst en gång i veckan, som exempelvis morots- &äppelplättar, sötpotatispannkakor eller minicrêpes.

För att få lite variation på dem brukar jag växla mellan olika mjöl- och mjölksorter samt grönsakspuréer som jag rör ner i smeten. Just den här gången använde jag bovetemjöl. En grymt bra råvara som är glutenfritt, har ett högt proteininnehåll och dessutom innehåller samtliga essentiella aminosyror.

Kidsen brukar äta sina pannkisar toppade med keso och sneaky hallonsylt som jag smuglar ner både avokado och chiafrön i. Till mig och mannen brukar jag servera matigare tillbehör såsom avokado, grönsaker, keso och saltrostade pumpafrön. Till plättarna gjorde jag även världens snabbaste gröna ärtsoppa som numera går under namnet dinosauriesoppa. Allt du behöver är 3 ingredienser och 5 minuter så är soppan klar.

4 port.
2 ½ dl bovetemjöl
6 dl mjölk, valfri sort
3 ekologiska ägg
½ tsk salt
ghee eller kokosolja att steka i

Sneaky hallonsylt
2 välmogna ekologiska bananer
1 pkt frysta ekologiska hallon, tinade
1 msk lönnsirap
½ avokado
½ tsk vaniljpulver
1 msk chiafrön

Till servering: Sneaky hallonsylt, keso, skivad avokado, färsk spenat och saltrostade pumpakärnor

Gör så här:
Mät upp mjöl och salt i en bunke och blanda. Vispa ner mjölken i de torra ingredienserna, lite i taget för att få en klumpfri smet. Vispa i äggen. Låt smeten svälla i 30 minuter. Värm ditt plättlagg. Grädda plättarna på bägge sidor i lite ghee eller kokosolja.
Hallonsylt: Koka hallonen i en kastrull i en minut. Låt svalna. (Du kan skippa detta moment om du vet att hallonen är svenska). Mixa ihop samtliga ingredienser med en stavmixer eller i en blender. Servera!

Bästa lunchen!

$
0
0
Amy Chaplinär mästaren på veganska såser och röror. Varje gång jag är inne på hennes sida slås jag av hennes enorma kreativitet och talang för att skapa hälsosam, vacker och riktigt god mat. Nyligen gjorde jag en röra som jag anade att jag skulle gilla och holy moly vad god den var! Fennel dill dressing with mint and lime - frisk, syrlig och med pigga inslag av fänkål, mynta, dill och lime. Smakerna var gudomliga!

Röran är perfekt att ha i kylen och toppa både sallader, wraps och smörgåsar med. Jag bytte ut cashewnötter mot solros- och pumpakärnor för att göra den nötfri. Röran åt jag till lunch tillsammans med citronlinser, forbidden rice, sötpotatispengar och grönsaker. Citronlinser är ett tillbehör som jag ofta har en burk av i kylen, för just de dagar då jag behöver mat snabbt. Linserna kräver en minimal arbetsinsats och de blir bara godare och godare för varje dag som de står i kylen. Det här är mat som jag skulle kunna äta till lunch varenda dag.

Citronlinser
4 port.

2 msk extra virgin olivolja
1 msk äppelcidervinäger
zest från 1 citron
2 msk färskpressad citronjuice
2 tsk honung
1 schalottenlök, finhackad
2 dl gröna linser, avsköljda (eller en burk färdigkokta och avsköljda)

Gör så här:

Citronlinser: Koka linserna enligt förpackning. Vispa ihop ingredienserna till dressingen i en skål. Tillsätt lök och linser. Rör ihop allt och låt dra i 20 minuter. Servera rumstempererad.

Sötpotatispengar
1 sötpotatis, skrubbad
extra virgin olivolja
flingsalt

Gör så här:
Värm ugnen till 225°. Skiva sötpotatisen i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg dem i en skål och ringla över olivolja och flingsalt. Kasta runt dem med hjälp av dina händer så att skivorna blir täckta med olivolja och salt . Fördela dem på en bakplåt. De får inte överlappa varandra. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Vänd efter halva tiden. Servera!

Go Karin!

$
0
0
Min vän Karin har äntligen givit ut sin första kokbok. Med spänning har jag fått ta del av hennes resa från matbloggare till kokboksförfattare. Resultatet är en vacker och passionerad skildring av mat och minnen från Mollösund. En oas där Karin både bor och har sina rötter sedan flera generationer tillbaka.

Karin tar oss med på fiskturer i Skärgården, bland olivodlingarna i Italien och gårdarna i Frankrike. Maten är enkel, rustik och framför allt väldigt, väldigt god. Det är med glädje som jag har bäddat ned mig i sängen med hennes bok för att ta del av både hennes mat och resor. Recepten följer årstiderna och boken ger tips på hur säsongens råvaror kan tillagas. Och dessutom innehåller boken Karins prisbelönta bullar och tårtor!

Hittills har jag hunnit smaka på hennes laxgalette, ricottaplättar med valnötspesto, saffranshummus och rödbetsbrownies. Enkla recept med en originell twist. Till er delar jag med mig av en simpel auberginegratäng. En sån där mustig variant som jag tidigare bara köpt i min italienska delikatessbutik. Ingredienserna är få och helt ärligt så var jag tveksam till om smakerna skulle räcka till. Men gratängen blev helt ljuvlig!

I ugnen skedde matmagi som jag aldrig hade kunnat ana. Den enda justeringen jag gjorde var att ha en gnutta honung i tomatsåsen och pensla aubergineskivorna med olja istället för att hälla olja i stekpannan när de skulle stekas. Anledningen är att aubergine har en förmåga att suga upp obegränsade mängder olja om möjligheten ges, vilket jag ville undvika. I glasen hade vi rödvin och gratängen slukades tillsammans med ugnsbakad sej, sallad och färskt surdegsbröd. En perfekt avslutning på en intensiv vecka. Nu kvarstår bara frågan om vilket recept jag ska laga nästa gång...

Auberginegratäng
Recept ur Karins kök – mat och minnen från Mollösund (med smärre justeringar av mig).

4 port.
2 aubergine
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
1 msk tomatpuré
200 g mozzarella
2 tsk torkad oregano
en gnutta honung
olivolja
salt

Gör så här:
Skär auberginen på längden i 1 cm tjocka skivor. Skala och hacka löken och vitlöken. Ringla lite olivolja i en kastrull och fräs löken och vitlöken tillsammans med lite salt på medelhög värme tills den mjuknat. Tillsätt tomater, tomatpuré, oregano och honung. Låt såsen sjuda på svag värme i ca 5 minuter. Pensla aubergineskivorna på bägge sidor med lite olivolja. Salta bägge sidor och stek dem i en stekpanna ett par minuter på varje sida. Varva därefter tomatsås och aubergine i en ugnssäker form, avsluta med aubergineskivor. Skiva mozzarellan och lägg dem på översta lagret aubergine. Grädda i 35-40 minuter.

Citronlinser med dill, kapris och fetaost

$
0
0
Matbloggsträffar är det bästa som någonsin uppfunnits. Du samlar ett gäng som älskar att både äta och laga mat och så bjuder vi varandra på våra kreationer. Heavenly!

Inför tisdagens träff hos Charlotta så visste jag att jag skulle ha ont om tid för matlagning (småbarn + jobb, ja ni fattar...). Lösningen blev en citronlinssallad där momenten delades upp på två dagar. Dagen före kokade jag linserna och blandade ihop dem med dressingen. Detta fick stå och dra i kylen över natten för att snabbt blandas ihop med dill, kapris, rädisor och fetaost efter jobbet. Sen var det bara att hoppa på cykeln och äta mig fullkomligt proppmätt på allas grymt goda rätter. Tack Charlotta, Kim, Karin, Johanna, Linda, Pernilla, Rebecka, Beata och Åsa för en förträfflig afton i vårens italienska tecken!

4-6 port.
2 dl gröna linser, avsköljda
4 msk extra virgin olivolja
2 msk äppelcidervinäger
rivet skal och juice från 1 citron
1 msk honung
3 små schalottenlökar, finhackad
½ dl kapris
3 stora nävar färska dillkvistar, grovt hackade
2 knippen rädisor, tunt skivade
100g fetaost
flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:
Koka upp linserna i vatten och sänk därefter värmen. Låt småputtra under lock i ca 15 minuter tills linserna är mjuka men inte sönderkokta. Skölj av kapris i vatten och torka av med hushållspapper. Vispa ihop olivolja, vinäger, citronjuice, citronskal, honung, schalottenlök, salt och peppar i en stor skål. Häll av linserna i ett durkslag. Medan de fortfarande är varma blanda ihop dem med dressingen. Låt dra i minst 20 minuter. Tillsätt dill, rädisor och fetaost och blanda ihop. Smaka av med salt och peppar och servera. Salladen håller sig i kylen i upp till 3 dagar.

Empanadas med tofu & spenat

$
0
0
Jag ska campa! Tillsammans med min svägerska ska jag ut på en vandring i Bredfjället. Sist jag sov i ett tält i skogen var på ett konfirmationsläger och som bekväm 14-åring så var det helt klart inte min grej.

Men den här gången tror jag att det kommer att bli grymt kul! Och en väldigt viktig del är ju maten man ska ha med sig. De senaste nätterna har jag både torkat linsgrytor och grönsaker i ugnen som ska bli till kulinariska middagar.

Vidare har jag bakat empanadas som vi ska ha till lunch dag 1. Perfekt utflyktsmat då de är smidiga att ha med sig och vansinnigt gott. Jag har valt att fylla mina med tofu, spenat, färska örter, solroskärnor, kalamataoliver och en massa västerbottenost. Du kan antingen göra åtta stora eller 16 små som blir ett förträffligt inslag på buffébordet. Gör fyllningen dagen innan så är halva jobbet gjort.

Nu hoppas jag på fint väder och lugn helg med en massa frisk luft och vackra vyer. Och att jag inte ska frysa i sovsäcken...

Tid: 2 t
8 stora eller 16 små


Deg:
2 tsk torrjäst
½ tsk rårörsocker
1 ½ dl 40° varmt vatten
1 ekologiskt ägg, lättvispat
4 msk extra virgin olivolja
1 tsk salt
2 dl dinkelmjöl, fullkorn
ca 4 dl dinkelmjöl, siktat

Fyllning:
1 purjolök, vita delen, tunt skivad
4 vitlöksklyftor, finhackade
ca 1 krm chiliflakes
½ dl solroskärnor
20 st kalamataoliver, grovt hackade
250 g naturell ekologisk tofu
200 g frusen spenat, tinad
4 stora nävar slätbladig persilja, hackad
½ kruka färsk basilika, hackad
150 g riven västerbottenost
2 ekologiska ägg, lättvispade
ghee att steka
flingsalt och nymalen svartpeppar

1 msk oskalade sesamfrön att strö över

Gör så här:
Deg: I en stor skål lös upp jäst och socker i vattnet och låt stå i 10 minuter. Rör ner ägg, salt och olivolja och därefter mjölet. När degen är tillräckligt fast stjälpa upp den på ett mjölat bakbord och knåda tills den är mjuk och elastisk, ca 4 minuter. Tillsätt mer mjöl om degen är för klibbig. Lägg den i en oljad bunke, täck med bakduk och låt jäsa i 45-60 minuter, tills den har blivit dubbelt så stor.

Fyllning: Pressa försiktigt ur så mycket västska som möjligt ur tofun genom att pressa den mellan två bitar hushållspapper. Krama ur vätskan ur spenaten. Fräs purjolöken mjuk på medelvärme i två msk ghee och lite salt. Tillsätt vitlök, chiliflakes och peppar och fräs i en minut. Smula ner tofu och tillsätt solroskärnor och oliver och fräs i fem minuter. Häll över röran i en skål och rör ihop med spenat, örter, ost och 3/4 av äggen.

Värm ugnen till 175°. Dela degen i åtta bitar och rullar till bollar. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter. Kavla ut bollarna tunt och fyll ena halvan med fyllning. Vik över den andra halvan och nyp ihop kanterna. Pensla med resterande ägg och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen på en bakplåt med bakplåtspapper i ca 30 minuter (20 minuter om du göra små). Servera!

En enkel soppa

$
0
0
Jag tillhör dem som äter soppa året runt. Kanske har det sin förklaring i att jag bor i Göteborg, där det regnar oftare än vad de flesta vill erkänna. Den här soppan blev till när jag hade ett par gamla grönsaker i kylen och behövde rensa skafferiet. Men lite röda linser, kokosmjölk och grönsaker kommer man faktiskt rätt långt. Äppelcidervinäger i soppor är ett väldigt enkelt sätt att ge smakerna en rejäl skjuts. Maten får en djupare och klarare smak, utan att smaka som vinäger. Allting liksom förhöjs och kommer till sin rätta.

Det kanske verkar lite konstigt att ha rostad kokos på en soppa men här funkar det! Till rätten serverade jag quinoa men du skulle lika gärna kunna ha råris, hirs eller mathavre till. För en barnvänlig variant uteslut cayennepepparn.

Avslutningsvis vill jag berätta att nästa vecka så åker jag till... Istanbul! Jag har länge drömt om att åka dit och jag ser otroligt mycket fram emot det. Nu behöver jag eran hjälp om vad och vart jag och mannen ska äta? Hit med alla era tips!

4-6 port.
1 purjolök, den vita delen, tunt skivad
3 vitlöksklyftor, finhackade
flingsalt
ca 1 krm cayennepeppar (efter tycke och smak)
1 medelstor sötpotatis, skalad och tärnad
1 stor morot, skalad och skivad
1 liter grönsaksbuljong
1 dl röda linser, avsköljda
1 burk ekologisk kokosmjölk
rivet skal och juice från 1 lime
några teskedar äppelcidervinäger
1 msk kokosolja att steka i

Tillbehör: rostad kokos, saltrostade pumpakärnor och exempelvis mathavre eller quinoa

Gör så här:
Värm kokosoljan i en stor kastrull. Fräs purjolök, morötter och sötpotatis tillsammans med salt tills purjon har mjuknat. Tillsätt vitlök och cayennepeppar och fräs i ytterligare en minut. Häll i grönsaksbuljong och linser och koka upp soppan. Sänk värmen och låt sjuda under lock tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt kokosmjölk och lime och låt puttra i några minuter. Mixa soppan slät i en blender eller med en stavmixer. Smaka av med äppelcidervinäger, en tsk i taget tills soppan har fått en fyllig och klar smak. Smaka av med cayennepeppar och salt. Servera i skålar toppat med rostad kokos, saltrostade pumpakärnor, en skopa mathavre och extra cayennepeppar. Soppan är ännu godare dagen efter och går bra att frysa in.

Glutenfri blåbärs- & citronkaka

$
0
0
En arbetskamrat till mig fick nyligen reda på att han antagligen är glutenintolerent. Beskedet kom efter en längre tids smärta och besvär. För att muntra upp honom och alla andra glutenintolerenta där ute tänke jag bjuda er på en väldigt saftig och sötsyrliga kaka som liknar en slags blandning mellan en sockerkaka och cheesecake.

I smeten använder jag glutenfritt bovete- och mandelmjöl. Den sistnämnda bidrar både med sötma och gör kakan, tillsammans med yoghurten väldigt saftig. Ursprungsreceptet kommer härifrån och blåbären skulle kunna bytas ut mot antingen rabarber, plommon, hallon, jordgubbar eller varför inte en kombination av alla möjliga frukter? Tyvärr så tål inte Allan kakan men jag håller på och testbakar olika nötfria varianter och lovar att återkomma med resultatet.

10 bitar


400 g blåbär
1 1/2 dl rårörsocker
1 tsk vaniljpulver
zest från 1 citron
2 msk potatismjöl

175 g mandelmjöl
100 g bovetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk vallmofrön
½ tsk salt
100 g smör
1 ½ dl honung eller lönnsirap
2 citroner, rivet skal och juice
3 ekologiska ägg, separerade
3 dl turkisk yoghurt (ca 10%)

Gör så här:
Värm ugnen till 175°. Koka ihop blåbär, rårörsocker, vaniljpulver, citronzest och potatismjöl. Sänk värmen och låt puttra i ca 5 minuter. Låt svalna. Blanda ihop mandelmjöl, bovetemjöl, bakpulver, vallmofrön och salt i en skål. I en annan skål vispa ihop smör, honung och citronzest med hjälp av en elvisp tills du får en krämig massa. Häll ner äggulorna och fortsätt vispa i ytterligare någon minut. Tillsätt mjölblandningen och rör ihop smeten. I en liten skål blanda ihop yoghurt och citronjuice och ställ åt sidan. Gör rent din elvisp. I en ren skål vispa äggvitorna till ett hårt skum (skål och vispar måste vara fettfria). Vik försikigt ihop äggvitor, yoghurt och kaksmet med hjälp av en slickepott (smeten kommer att vara ganska tjock). Klä en 22-cms kakform med ett bakplåtspapper som du viker upp över kanten. Häll ner blåbärssylten i botten. Täck sylten försiktigt med kaksmet. Grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter eller tills toppen har fått en gyllenbrun färg och kakan är genomgräddad. Låt svalna i minst 30 minuter innan du vänder kakan upp och ner på en tallrik eller ett tårtfat. Ta av formen och dra forsiktigt bort pappret. Pudra gärna kakan med lite kokosmjöl före servering.

Istanbul!

$
0
0

Jag är precis hemkommen från en grymt härlig resa till Istanbul! I över tio år har jag längtat efter att besöka staden där moskéerna dominerar stadsbilden som stora, ståtliga berg. Denna vackra stad gjorde mig inte besviken. Jag och min man har vandrat längs livliga gator, besökt arkitektoniska mästerverk, hysteriska marknader samt ätit vansinnigt god mat och druckit turkiska viner. Efter att ha pussat på mina barn och delat ut presenter behöver jag samla mina intryck och krafter. Jag lovar dock att återkomma inom kort och berätta mer om maten i Istanbul.
Viewing all 192 articles
Browse latest View live